Bewegingscorrectie tijdens de bestraling de standaard
Bewegingscorrectie tijdens de bestraling de standaard
Nóg nauwkeuriger bestralen. Dat gebeurt in het UMC Utrecht, waar sinds maandag bewegingscorrectie tijdens de bestraling de standaard is. “Dat betekent dat we niet alleen zien wat er gebeurt met de tumor tijdens het bestralen. We kunnen ook het bestralingsplan aanpassen tijdens het bestralen ”, zegt Martijn Intven, hoogleraar beeldgestuurde radiotherapie, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Martijn Intven bij Goedemorgen Nederland
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Dat is vooral belangrijk voor tumoren in de bovenbuik, zoals de lever en de alvleesklier. Daar beweegt de tumor doordat je ademt. In het UMC Utrecht behandelen we deze patiënten met de MR-Linac, een bestralingsapparaat gecombineerd met een MRI. Deze Utrechtse uitvinding wordt inmiddels in ziekenhuizen over de hele wereld gebruikt.
Door deze mobiele manier van behandelen hebben de behandelaars tijdens het bestralen continu zicht op de tumor. “Als de tumor verplaatst, verplaatsen wij de bestralingsbundel gewoon mee. Dat verhoogt de precisie van de bestraling en vermindert de kans op bijwerkingen”, zegt Intven.